El Gremi d’Hotels estudia accions legals contra la suposada xarxa de pisos il·legals denunciada pels veïns del Casc Antic de Barcelona

El Gremi d’Hotels estudia accions legals contra la suposada xarxa de pisos il·legals denunciada pels veïns del Casc Antic de Barcelona

[11/04/2017]

Els més de 10.000 pisos il·legals (40.000 places) que existeixen a Barcelona suposen una competència deslleial pels hotelers, representats pel Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB), a més d’un frau fiscal a gran escala. Per aquest motiu, l’entitat està estudiant accions legals contra la suposada xarxa de pisos il·legals de la ciutat, descoberta el passat 29 de març per l’Assamblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS).

Des de fa més de quatre anys, el GHB està dedicant recursos propis per a rastrejar els webs AirBnB, Homeaway i altres plataformes per a posar a disposició de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya els llistats de centenars de pisos il·legals. El GHB demana a les administracions que adoptin mesures per acabar amb aquesta activitat il·legal, que és perjudicial pel descans dels veïns i que també incrementa el preu de l’habitatge, de lloguer i de compra.

A partir dels fets descoberts en el suposat pis il·legal del carrer Princesa 22, i un cop esgotada la via administrativa, el Gremi d’Hotels de Barcelona estudia emprendre accions legals contra els gestors i propietaris d’aquesta xarxa de 12 pisos il·legals. El GHB considera que aquestes pràctiques no són exclusives d’aquest cas, sinó que són habituals en els milers de pisos il·legals que encara operen a Barcelona.

Des del Gremi d’Hotels de Barcelona es vol posar fi, per la via judicial, als abusos i la impunitat d’aquesta bossa d’economia submergida, que suposa una competència deslleial pels allotjaments regulats, que paguen impostos i compleixen les normatives. Segons Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, “aquesta activitat il·legal suposa una estafa per a la societat, ja que els propietaris d’aquests pisos no paguen impostos i expulsen els veïns dels barris de la ciutat. A més, donen una molt mala imatge als turistes que ens visiten, forçant-los a ser còmplices ocultant la seva il·legalitat”.

noticies